7 серп. 2010 р.

Операція "Укріплення берегу"

Так склалося, що наша дача розміщена на березі ріки.
З одного боку ми получаємо красу і шум води, з іншого - той шум і краса стає все ближче і ближче до дачі після кожного паводку.
До пори, до часу це були не наші проблеми, бо ми були далеко від річки. Але за 3 паводки вона підійшла на відстань 20 метрів до дачі.

Сусідня дача


















Ще одна сусідня дача


















Здавалося б що тут немає проблем, організувалися, укріпили берег, забули.
Але не зовсім так. Як ви розумієте дачі - це низький піроритет відносно житла людей. Тому (і через загальну лінь) від влади ми нічого недочекалися.
"Не біда" - подумав читач, "10-15 дюдей в яких дачі біля річки скинуться по 1000 грн і наймуть когось хто укріпить берег".
Але і тут не пішло, є люди які не хочуть скидатися і навіть такі які категорично проти щоб збирати з людей гроші.
"Може тоді самим укріпити?"
Ну логічно, давайте використаємо майже безкоштовний спосіб, накидаємо в мішки шутер і поскидаємо їх на берег. Який не який але захист. І коштуватиме він від сили 500 грн (на те щоб купити 1000 мішків).
І тут залишилася одна дрібничка... треба щоб люди яким зносить дачу, прийшли і почали накидати шутер в мішки...
І як ви вже мабуть здогадалися це НЕМОЖЛИВО!
Люди яким зносить дачу водою НЕ ХОЧУТЬ нічого робити. Тут варто уточнити що у тих людей є особняки на дачі і взагалі вони часто бувають там, тобто це для них дуже цінна річ.
Відповіді людей просто вражають!
- То нічого не дасть!
- Та хто б то робив?! Для того треба рук!

Ну ми плюнули і почали самі це робити, з надією що люди підтягнуться.
За багато підходів накидано вже 150 мішків. Перші рази получалося тільки по 10 мішків за підхід, бо болото і мокрий шутер сильно ускладнював роботу і виснажував. Тепер вже накидуємо по 20-25 мішків за підхід. І тільки один раз нам помагали інші.

Вражає навіть не це, а те що люди умудряються сказати "а чого ви тільки біля себе укріпляєте? укріпляйте і вище по течії" і показують в напрямку своєї дачі :)
А на фразу "нам це надоїло, ми мабуть плюнемо на те все" кажуть "та як!? ви вже стільки зробили, не можна зараз зупинятися!" :)

Stay tuned!

1 коментар:

Bohdan Mushkevych сказав...

Юра, варто сказати що чиниш ти правильно. А також те що твої сусіди - лохи. Серед українців таких більшість. Вони все життя скаржаться, нічого не роблять (крім збирання жуків і садження картоплі), постійно нарікають і чекають манни з неба. Важко бути білою вороною... і знаю як це - жити серед бидлоти. Тримайся!
Не подумай що ти один - в мене сусіди - повна копія твоїх. Їхня хата стоїть в 5 метрах від потічка, той самий потічок межує з моєю ділянкою. З часу закінчення війни (коли вони збудували ту хату) щороку після літніх злив потічок переповнюється і їх затоплює.
Як легко здогадатись - за 60 років з їхньої сторони нічого крім плачів і нарікань не було. А коли з’явився я - то став винним в тому що не загнав за свій кошт _їхній_ потічок в бетоноване русло.
Вважаю що їх не змінити і не перевчити. Можливим виходом бачу продавати існуючі статки і формувати невеликі котеджні поселення. Але тільки з провірених людей. Інакше - ти просто змінюватимеш одну сусідську пику на іншу.